Mennan Pasinli MYO Müdürü Prof. Dr. Ümit Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Borahan'ın ayağındaki bir sorun nedeniyle 3 yaşında üniversitenin Veteriner Fakültesine hibe edildiğini belirterek, o tarihten bu yana Borahan'ın okuldaki eğitimin bir parçası olduğunu söyledi.
Borahan'a o tarihlerde büyük emek verdiklerini, onun da bu emeklerini boşa çıkarmadığını, ayağı iyileştikten sonra çok sayıda öğrencinin eğitiminde büyük yararı olduğunu anlatan Polat, şöyle konuştu:
"Maalesef 3 yıl önce tedavisi olmayan bir hastalığa yakalandığını öğrendik. Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne götürdük, tedavisi için yoğun çaba harcadık. Borahan'ı evladımız gibi görüyoruz. Uyutmaya kıyamıyoruz. Ahde vefa mı, duygusal bağlılık mı dersiniz bilemiyoruz. Borahan, 13 yılda 4 binin üzerinde öğrenciye emek verdi. Kimi öğrencilerimiz at binmeyi, at tırnağı kesmeyi, hayvan sevgisini onda öğrendi, antrenör olurken onunla yetişti."
"BORAHAN'IN HASTALIĞINI ÖĞRENDİĞİMİZDE ADETA YIKILDIK"
Okulun süvari birimi sorumlusu Tamer Çobaner da Borahan'ı bir evlat gibi gördüklerini, binlerce öğrencide emeği bulunan atın hastalığına üzüldüklerini belirtti.
Çobaner, atların beslenme şekillerini, at hastalıklarını ve tedavisine yönelik eğitimlerini burada alan öğrencilerin ayrıca binicilik, at antrenörlüğü, nalbantlık, seyislik gibi konularda ilk derslerini bu atlarda aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Borahan da 13 yıldır bu hizmeti öğrencilerimize aralıksız verdi. Bu kadar emeği olan bir atımız. Şimdi çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Borahan'ın 3 yıl önce hastalığını öğrendiğimizde adeta yıkıldık, ağır öksürük nöbetleri vardı. Tedavisini başlattık. Veteriner hekimler kurtuluşunun olmadığını söylediler, biz yine de ümitle baktık. Şimdi 3 yıl önceye göre iyi. Buna 'sevginin gücü' diyebiliriz. İyileşme sürecine girmedi ama hastalığın ilerlemesini durdurduk, yaşamını ne kadar uzatabilirsek biz o kadar mutlu olacağız. Aramızda güzel bir bağ var, biz onu öptüğümüzde o da bizi öpüyor."
Borahan'ın soylu bir at olduğunu dile getiren Çobaner, "Akciğer yetmezliği başladığı halde dışarı bıraktığımızda diğer atlardan duruşuyla koşusuyla farkını gösteriyor. Ekip olarak uyutulmasına gönlümüz el vermiyor. Ata dair ne varsa öğrencilerimiz, Borahan'dan öğrendi" ifadelerini kullandı.
Akademisyenler ve öğrenciler, "akciğer yetmezliği" nedeniyle iğneyle uyutulması gerektiği belirtilen ve ilaç tedavisi uygulanan atın kısa sürede sağlığına kavuşmasını ümit ediyor.
Bu arada, Borahan'ın, engelli çocukların rehabilitasyonundaki başarı dolayısıyla üniversite tarafından "prestij ödülü"ne layık görüldüğü öğrenildi.